Karjeros specialistų veikla

2023 kovas

Kovo pradžioje Sūduvos ir Rygiškių Jono gimnazijose lankėsi KTU studentai Dovydas ir Jokūbas, kurie II-IV klasių mokiniams pristatė elektros ir elektronikos fakultetą ir studijų programas „Atsinaujinanti energetika“, bei „Automatika ir valdymas“.

Liudvinavo K. Borutos gimnazijoje lankėsi VDU Švietimo akademijos komanda, kuri pristatė ugdymo krypties studijų programas bei ateities mokytojo profesiją. Šios gimnazijos III-IV klasių mokiniai apsilankė Marijampolės apskrities policijos komisariate, kuriame susitiko su  bendruomenės pareigūnėmis A. Remeikiene ir E. Ežerskiene. Sūduvos ir Liudvinavo K.Borutos gimnazijos antrokai lankėsi Marijampolės STEAM centro gamtamokslinėje bei kūrybiškumo ir medijų laboratorijose. Mokiniai dirbdami dviejose grupėse atliko praktinį darbą „Kristalų mikropasaulis“ tyrinėdami laboratorijoje užaugintų ir natūraliai augaluose susiformavusių neorganinių medžiagų kristalus bei kūrybiškumo ir medijų laboratorijoje mokėsi piešti skaitmeninius piešinius grafine planšete. STEAM centre taip pat lankėsi Mokolų ir Sasnavos  progimnazijų 6 klasių mokiniai, kurie su centro edukatoriais atliko bandymą – „Cheminė mozaika“, bei susipažino su 3D piešimu.

Antroje mėnesio pusėje Marijonų, Sūduvos ir Rygiškių Jono gimnazijų mokiniai susitiko su Marijampolės kolegijos atstovais, kurie inovatyviai  pristatė studijų galimybes Marijampolės kolegijoje – vienintelėje Sūduvos regiono aukštojoje mokykloje. Mokiniai virtualiai susipažino su kolegija, atsinaujinusia studijų baze, įsikūrusiu STEAM centru, veikiančia MarKo moksleivių akademija, supažino su stojimo reikalavimais bei pačiomis studijų programomis.

Rygiškių Jono gimnazijoje lankėsi Užimtumo tarnybos Marijampolės regioninio karjeros centro “Karjeras” atstovė Loreta Barkauskienė ir VšĮ “Investuok Lietuvoje” atstovė Akvilė Naginionytė, kurios gimnazijos II kl. mokinius supažindino su situacija darbo rinkoje, darbdavių poreikiais, pristatė jiems ateities profesijas. Rygiškių Jono gimnazijos antrokai lydimi klasių vadovų ir karjeros specialistės susipažino su LRT užkulisiais, istorikų bei archeologų darbo rezultatais išbandę Nacionalinio muziejaus ,,Pirmykščio žmogaus kailyje“ veiklą.

Nacionalinio kraujo centro, donorystės organizavimo skyriaus atstovė Liudvinavo K. Borutos gimnazijoje bei R. Stankevičiaus progimnazijoje vedė integruotas biologijos pamokas apie kraujo donorystę, savanorystę. Taip pat mokiniai sužinojo, kokių specialybių atstovai dirba Nacionaliniame kraujo centre.

Ryto pagrindinės mokyklos 3, 4, 6, 8 klasių mokiniai ir P. Armino progimnazijos 6 klasės mokiniai lankėsi Lispa mokykloje, kuri siekia vaikų informacinių technologijų (IT) žinių, kūrybiškumo, kritinio mąstymo lavinimo. 4 klasių mokiniai netradicinėje pasaulio pažinimo pamokoje išbandė programą „Pilys ir tvirtovės“ kurios metu susipažino su Lietuvos pilimis. Įtvirtindami įgytas žinias įtvirtino ir išbandė CoSpaces programoje kurdami pilis patys. Kitokiose IT, technologijų ir dizaino pamokose mokiniai išbandė savo galimybes kurti virtualią erdvę, užduotis jose. Ryto pagrindinės ir R. Stankevičiaus progimnazijos 1 klasių mokiniai mokiniai lankėsi Bricks 4 Kidz® edukacijoje su LEGO® skirtoje mokyti S.T.E.M. (gamtos mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos) pagrindų, skirtais įkvėpti būsimus inžinierius ir architektus. Bricks 4 Kidz® yra ugdymo ir užimtumo sistema sukurta JAV, sėkmingai veikianti 47 šalyse jau daugiau nei 12 metų. Mokiniai prisiminė gelbėjimo tarnybų funkcijas, kur ir kada galima kreiptis, žinioms įtvirtinti konstravo savo klasės miestą, kuriame buvo visos pagalbos tarnybos, konstravo savaeigius tarnybų automobilius. Ryto pagrindinės mokyklos 4 klasės ir R. Stankevičiaus progimnazijos 3 klasės mokiniai lankėsi Mažojoje medicinos mokykloje (Little medical school), kurioje vyko edukacinis žaidimas STEAM principais „Ką reiškia būti: šeimos gydytoju, odontologu, slaugytoju ir farmacininku“. Pamokos metu mokiniai susipažino su terminais, mokslo reikalavimais, praktiškai išbandė medicininės apžiūros metu svarbiais veiksmais: vieni kitiems matavo pulsą, klausė širdies plakimo ir plaučių alsavimo, tikrino muliažo dantų sveikatą, rašė receptus skirdami gydymą. STEAM pagrįstas ugdymas lavina vaikus daugiau nei tradicinės veiklos, dėmesys praktiniams užsiėmimams, naudojant realaus pasaulio pavyzdžius padeda ugdyti įvairius gebėjimus, įskaitant kūrybiškumą. Paskutinę mėnesio dieną 4 klasės mokiniai lankėsi Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos Multicentro edukacinėje veikloje ,,Aplink pasaulį“ integruojančioje gamtamokslinį- patyriminį ir informacinių technologijų ugdymą bei profesinio orientavimo veiklas. Liudvinavo K. Borutos gimnazijos 8 ir 9 klasės mokiniai, bei P. Armino progimnazijos 8 klasės mokiniai bendradarbiaujant su Užimtumo tarnyba, lankėsi Kazlų Rūdos Valstybinėje miškų urėdijoje. Pažintinėje išvykoje mokiniai susipažino su miškininkais, kurie  pristatė ne tik darbo specifiką, bet ir suteikė galimybę pamatyti, išbandyti pagrindinius šios profesijos įrankius. „Žiburėlio“ mokyklos daugiafunkcinio centro 5-10 lavinamųjų bei socialinių įgūdžių klasių mokiniai vyko į Marijampolės priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą susipažinti su ugniagesio profesija. “. Marijonų gimnazijos 11 klasių mokinių  komanda, kartu su karjeros specialiste, dalyvavo teisinių žinių konkurse „Temidė“, kur jaunuoliams pavyko patekti į Marijampolės apskrities II etapą.

Kovo viduryje Želsvos progimnazijoje įvyko dvidešimt antras kamuolio žongliravimo konkurso „Mano laikas, mano draugai, mano futbolas“ etapas, kuriame lankėsi Martynas Karpavičius – masinio futbolo asociacijos vadybininkas. Marijampolės Šaltinio progimnazijos 6-8 klasių mokiniai ir  Mokolų progimnazijos 7-8 klasių mokinius mokyklų karjeros specialistė ir MPRC specialistai pakvietė dalyvauti karjeros ugdymo renginyje „Pasimatuok profesiją“. Daugelį jaunų žmonių kamuoja tie patys klausimai: “Su kuo sieti visą likusį gyvenimą? Ką dirbti kai baigsiu mokyklą?“ tad šis renginys padėjo ieškoti atsakymų į šiuos klausimus. Renginyje mokiniai galėjo išbandyti: kirpėjo(s), barmeno(ės), floristo, mechatroniko, metalo apdirbėjo, mokytojo padėjėjo, kelininko specialybes. Negalint dalyvauti veiklose fiziškai išnaudojama galimybė  prisijungti prie veiklų nuotoliniu būdu, tuo pasinaudojo Petro Armino progimnazijos 5–8 klasių ir Marijonų gimnazijos mokiniai, kurie dalyvavo respublikiniame nuotoliniame susitikime #Noriubūti2023 kur  susipažino su psichologo, choreografo, muitininko ir kinologo profesijomis, o Sūduvos gimnazijos pirmokai ir „Žiburėlio“ mokyklos daugiafunkcinio centro socialinio įgūdžių klasės  mokiniai dalyvavo renginyje ,,Ugdyk pilietiškumą – rinkis darbą Lietuvai“.

Minint Pasaulinę pinigų savaitę, kuria  siekiama – skatinti finansinio raštingumo idėją ir siekti, kad vaikai mokėtų tvarkyti savo pinigus ir išmintingai su jais elgtųsi, gebėtų priimti finansinius sprendimus atsižvelgdami į aplinką ir visuomenę. Sūduvos gimnazijos karjeros specialistė organizavo diskusijas „Kas yra pinigai?“ su mokiniais dalyvavo nuotoliniame SEB banko renginyje „Prisijaukinant finansų dramblį”. I-III klasių gimnazistai piešė savo svajonių profesijas ir pinigų medžius, mokinių darbai nuspalvino gimnazijos erdves. R. Stankevičiaus progimnazijos mokiniai turėjo galimybę diskutuoti apie finansinių įpročių svarbą ir jų poveikį ne tik asmeniniams finansams, bet ir aplinkai bei visuomenei. Mokiniai pildė svajonių medį kuris padėjo suformuoti ateities tikslus ir taupymo galimybes, kūrė ateities pinigus, atliko kitas veiklas. Pastarojoje mokykloje lankėsi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Kauno skyriaus savanorė, kuri 7 klasės mokiniams vedė praktinius pirmos pagalbos mokymus. Pamokos metu dalyviai įgijo svarbiausių praktinių įgūdžių kurių gali prireikti gelbėjant gyvybę kritinės situacijos metu.

Kovo 21 d. Meilės Lukšienės švietimo centras dalyvavo Marijampolės kultūros centro projekto „Sūduvių ugnys – budinam šviesą” veikloje ,,Šviesos upė“ Poezijos parko Javonio upelio pakrantėje. MSC karjeros specialistės pavasario lygiadienį pasitiko šios dienos simboliu  ,,žirgeliais“- saulės dvyniais žirgais Ašvieniais, kurie skuodžia dangaus skliautu pakinkyti į vežimaitį. Tokie žirgai dažni ant stogo kraštų ir kartais vadinami dievo sūneliais. Lietuvių liaudies legenda pasakoja, kad žirgeliai saugo namus nuo piktųjų dvasių.

Greta išvardintų veiklų visose mokyklose vyko karjeros specialistų veiklos informuojant bendruomenes, individualiai konsultuojant mokinius, ugdant mokinių kompetencijas klasių valandėlių ir pamokų metu, dalijantis gerąja patirtimi. Kovo mėnesį 305 valandas vyko karjeros ugdymas, kuriose buvo 4 122 individualių mokinių dalyvavimų.

Scroll to Top